Nietolerancja pokarmowa jest coraz powszechniej spotykaną dolegliwością, której istotą jest niewłaściwa reakcja organizmu na niektóre składniki spożywanych przez nas pokarmów. Może ona objawiać się na wiele sposobów, takich jak: ostre bóle głowy, migreny, problemy skórne, zespół nadwrażliwych jelit, biegunki, wzdęcia lub niedomagania układu oddechowego. Często są one trudne do skojarzenia ze stosowana dietą, tym bardziej że niepokojące objawy występują od kilku godzin do nawet kilku dni po spożyciu pokarmu. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych około 45% populacji na całym świecie.
Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa
Obydwa terminy często bywają mylone lub używane zamiennie, jednak pomiędzy nietolerancją i alergią pokarmowa istnieją zasadnicze różnice. W przypadku alergii pokarmowej reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, maksymalnie do dwóch godzin po kontakcie z alergenem. Pociągają za sobą reakcję układu immunologicznego (wydzielenie przeciwciał IgE, uwolnienie histaminy i innych substancji), będącą odpowiedzią na konkretne pożywienie. Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który w niektórych przypadkach może okazać się nawet śmiertelny. Alergia pokarmowa występuje stosunkowo rzadko – diagnozuje się ją u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jajka, mleko, ryby i skorupiaki.
Jeżeli mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową reakcje organizmu bywają oddalone w czasie - symptomy mogą pojawić się nawet po kilku dniach i są bardziej złożone: od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia. Możliwe jest wystąpienie nietolerancji kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.
Food Detective – domowy test nietolerancji pokarmowej
Metodą pozwalającą na samodzielne, szybkie sprawdzenie ewentualnych nietolerancji pokarmowych na dane grupy produktów jest test Food Detective brytyjskiej firmy Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. Od 1994 r. dostarcza ona testy z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych, koncentrując się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), gwarantującej pewność i wiarygodność wyników.
W Polsce oficjalnym dystrybutorem testu jest firma 4Active. Jest on dostępny w sprzedaży internetowej a także we współpracujących laboratoriach i placówkach medycznych na terenie całego kraju – niektóre z nich oferują wykonanie testu przez specjalistę, połączone z fachową interpretacją wyników i poradnictwem ditetetycznym.
Test Food Detective ma formę specjalnej tacki reakcyjnej z polami pokrytymi wyciągami z białek występujących w pokarmach. Po pobraniu niewielkiej próbki krwi z opuszka palca i rozpuszczeniu jej w roztworze trzeba ją wylać na tackę. W kolejnych etapach badania, używając odpowiednich odczynników, identyfikujemy obecność przeciwciał pokarmowych w miejscach, gdzie na tacce pojawiły się niebieskie plamy (kolor ciemnoniebieski oznacza silną reakcję na alergen, jasnoniebieski umiarkowaną). Porównanie z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwala dowiedzieć się, jakie pokarmy są źle tolerowane i mogą być powodem dolegliwości zdrowotnych. Wyniki badania można odczytać już po 40 minutach od jego wykonania.
Za pomocą test Food Detective możliwe jest sprawdzenie nietolerancji pokarmowej na produkty takie jak:
- zboża (kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies)
- orzechy i rośliny strączkowe (migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja)
- mięso (wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina)
- ryby i owoce morza (łosoś, pstrąg, tuńczyk, dorsz, flądra, krewetki, kraby, homary, małże)
- warzywa (brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka czerwona, zielona i żółta)
- owoce (jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon, arbuz, oliwki, pomarańcze, cytryny, truskawki, pomidory)
- inne (jajka, mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże)
Pamiętać należy, że na wynik badania wpływ mają zażywane leki upośledzające układ odpornościowy i produkcję przeciwciał IgG – w przypadku ich stosowania należy się skonsultować z lekarzem. Leki immunosupresorowe i długotrwała terapia sterydowa może powodować wyniki fałszywie ujemne.
Cena testu Food Detective w sprzedaży internetowej wynosi 399 złotych (lub 1150 złotych w przypadku trójpaku "zestaw rodzinny").
Na podstawie: fooddetective.pl