Otyłość to choroba będąca skutkiem odłożenia się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Nieleczona, prowadzi do problemów z układem krążenia, cukrzycy czy nowotworów. Implantacja balonu żołądkowego pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów, jednak to tylko początek starań o odzyskanie prawidłowej masy ciała. Niezwykle istotna jest bowiem dieta, którą należy kontynuować także gdy balon został już usunięty.
Balon żołądkowy a nawyki żywieniowe
Balon gastryczny pozostaje w żołądku pacjenta przez około 6 lub 12 miesięcy. W tym czasie dochodzi do znacznej utraty masy ciała. Jest to łatwiejsze dzięki temu, iż balon wypełniony solą fizjologiczną lub powietrzem zapewnia uczucie sytości i sprawia że pacjent je mniej. Okres leczenia powinien być zatem czasem na nauczenie się zdrowych nawyków żywieniowych, które powinny być przestrzegane także po usunięcia balonu. Dzięki takiemu postępowaniu zmniejsza się ryzyko wystąpienia tak zwanego efektu jojo, a efekty kuracji są długotrwałe.
Co jeść po zabiegu implantacji balonu żołądkowego?
W pierwszej dobie po procedurze pacjentom poleca się spożywanie jedynie chłodnych napojów, w niedużych ilościach. Z każdym kolejnym dniem jadłospis można stopniowo rozszerzać, dodając nowe produkty.
Przez pierwsze siedem dni pacjenci mogą sięgać po:
- rozcieńczone, niekwaśne soki (np. jabłkowy)
- delikatne buliony
- przetarte zupy
- mleko
- naturalne jogurty
- galaretki
Po tygodniu od zabiegu menu można wzbogacić o produkty miękkie oraz potrawy miksowane. Polecane są m.in. banany, jajka, chude sery twarogowe, gotowane lub pieczone jabłka, gotowany biały ryż. Posiłki powinny mieć niewielką objętość i powinny być planowane 4-5 razy dziennie. Należy spożywać je w spokojnej atmosferze, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Ważne jest kontrolowanie ilości spożywanych płynów w celu zapobiegania odwodnienia. Zalecane jest wypijanie 2 litrów napojów na dobę, w porcjach nie większych niż 100 ml.
Balon żołądkowy – dieta w trakcie leczenia
Najwcześniej po 6 tygodniach od zabiegu, chorzy mogą spożywać już praktycznie wszystkie produkty spożywcze, powinni jednak bezwzględnie przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Dieta jest bardzo ważna przez pierwsze 6 tygodni po zabiegu, chodzi o bezpieczne zaleczenie żołądka.
Jadłospisy powinny być różnorodne, składać się ze wszystkich grup produktów spożywczych i pokrywać zapotrzebowanie organizmu na wszelkie mikro- i makroskładniki. Zalecane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, o mniejszej objętości niż przed zabiegiem. W dalszym ciągu należy zwracać uwagę na duże spożycie płynów. Nie zaleca się jednak sięgania po nie bezpośrednio przed lub po posiłku.
Z produktów zbożowych pacjenci powinny wybierać przetwory gruboziarniste, np. razowy chleb, grube kasze, brązowy ryż czy płatki owsiane. Spośród mięs zalecane są chude gatunki, jak indyk, kurczak, cielęcina czy królik. Odradza się sięganie po tłuste wędliny, pasztety, słoninę. Ważne jest uwzględnienie w diecie dużej ilości warzyw, które dobrze jest dodawać do każdego posiłku oraz regularne sięganie po świeże owoce. Z przetworów nabiałowych pacjenci mogą wybierać chude sery twarogowe, naturalne jogurty, kefiry, maślanki, chude mleko, jaja. Najczęstszym sposobem przygotowywania potraw powinno być gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie.
Dlaczego dieta po założeniu balonu żołądkowego jest tak ważna?
Częściowe wypełnienie żołądka przez balon ułatwia ograniczenie spożywania posiłków poprzez wywołanie szybszego uczucia sytości. Sama obecność balonu w żołądku nie powoduje jednak utraty tkanki tłuszczowej. Dzięki niemu przestrzeganie restrykcji żywieniowych jest dużo prostsze. Aby uzyskać wyraźne i trwałe efekty, pacjenci powinni wprowadzić odpowiednie zmiany w swojej diecie. Kontrolę posiłków zarówno w trakcie leczenia, jak i już po wyjęciu balonu z żołądka, ułatwia metoda 20/20, która sprowadza się do tego, by każdy kęs pożywienia pogryźć co najmniej 20 razy i pilnować czasu posiłku – powinien on trwać co najmniej 20 minut. Stosowanie tej zasady ułatwia osiągnięcie uczucia sytości i zapobiega przyjmowaniu zbyt dużej ilości pokarmu również wtedy, gdy w żołądku nie ma już balona – długi czas trwania posiłku daje organizmowi możliwość wysłania do mózgu sygnału o tym, że jesteśmy już syci.
Źródła:
- Imaz I., Martinez-Cervell C., García-Alvarez E. et al., "Safety and effectiveness of the intragastric balloon for obesity. A meta-analysis" (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov), Obesity Surgery, 2008